BASSINS DES LUMIÈRES

11 april 2025 - Bordeaux, Frankrijk

Gisteren heb ik geen blog geschreven. Vandaag wordt het wat langer.

20250410_081253De gîte in het vrouwenklooster van Pian Medoc.

Jean Michel en ik liepen al weer vroeg richting het camino. Dit keer hebben we wel samengelopen, een tocht door de bossen

20250410_091424Jean Michel

en een stuk door de stad naar het centrum.
Bordeaux is een hele grote stad. 😀 Ik had al eerder bedacht dat ik een dag langer in de gîte in het centrum zou blijven om mijn voeten wat rust te geven, Jean Michel blijft maar een nacht.

20250410_181910Even wat drinken in Bordeaux.

De herberg van vandaag is gevestigd in de vroegere voorraadkamers van de stadswacht. De muren zijn meer dan één meter dik. Dat word rustig slapen.
's Middags hebben Jean Michel en ik samen wat torens, kerken en andere bezienswaardigheden bekeken.

20250410_170048

Het mooiste hebben we voor de vrijdag overgelaten.
Vrijdagmorgen zijn we na een rustig ontbijt op de tram naar de 'Bassins des Lumières' in Bordeaux gegaan. Door het enthousiasme van Jean Michel en mij gingen zelfs de twee vrijwilligsters van de herberg met ons mee.

20250411_112130

Het is de voormalige Duitse marine haven in Bordeaux
Een bunkercomplex waar een hele zeevloot in paste. Gebouwd door 6.000 tot 8.000 dwangarbeiders (ook Nederlandse).
Onverwoestbaar, de Amerikanen hebben het veel gebombadeerd maar dat richtte op de 10? meter dikke betonlaag weinig schade aan.
Sinds 2020 is het een kunstmuseum en worden er lichtspektakels en videos in de enorme ruimtes vertoond.
Ik heb twee video's in het blog gezet. Ik ben behoorlijk onder de indruk van het geheel en ik kan iedereen die langs Bordeaux komt, aanraden de 'Basins des Lumières' te bezoeken.

Een andere bezienswaardigheid, De Spiegel van water van Bordeaux, aan de Garonne, had ik al eens bezocht, maar de fonteinen werkten vandaag helaas niet.

20250411_124450

Daarna heb ik afscheid genomen van Jean Michel. Hij loopt naar een herberg 10 kilometer verderin Bordeaux. Ik loop morgen daarheen, maar zal eetst nog wel kijken of de spiegel van Bordeaux dan wel werkt. Daarna kon ik het vanmiddag rustig aan doen en ook dit even schrijven.

Bordeaux is een mooie stad.

1. Tina Ruiter:
    11 april 2025
    Je ziet er goed uit Kees! Ik ben het met je eens dat Bordeaux een mooie stad is. Wij waren er eens toen de fonteinen van de Spiegel het wel deden. Dolle pret voor jong en oud. Hopelijk doen ze het morgen. 👋