10 mei. Romeán

10 mei 2024 - Bascuas, Spanje

O Cavera is klein. Er zijn wat herbergen omdat de etappe daar eindigt en daarom zijn er ook een paar restaurants en cafés, weinig mooie gebouwen gezien.

20240510_082214Galicië.

Vandaag is het, omdat de etape gehalveerd is, rustig wandelen door de bossen over glooiende heuvels richting Lugo.

20240510_122124Bospad.

De echt steile hellingen hebben we achter ons gelaten. Onderwegkom ik in het dorpje Castroverde. Daar is supermarkt waar ik wat inkopen kan doen voor onderweg.

20240510_102527Empanada

Er is ook een Empenada bakker. Dat is toch wel wat bijzonders om te zien. Galicië is bekend in Spanje, omdat er empanada's gemaakt worden. Dat is een soort opgevouwen pannenkoek van een soort pizadeeg waar dan vulling inzit. Bijvoorbeeld tonijn.
Wij kwamen dus binnen bij een Empenadabakker die nog 'met de hand' in de oven deeg aan het bakken was. Deeg, dunner dan pizadeeg. Als dat gaar is, gaat het deeg uit de oven, de vulling erop, dan  worden in vieren gevouwen en de randen dichtgedrukt en daarna ingepakt. Speciaal voor ons werd een tonijn empanada gebakken. Die werd ingepakt en hebben we later als lunch opgegeten. Prachtig, en het was heerlijk. Nu zit ik in een landelijke herberg op 12 km van Lugo.

20240510_203501De herberg.

Het is hier rustig en mooi, eigenlijk kan ik me niet goed voorstellen dat alle andere pelgrims in een keer de dertig kilometer naar Lugo afleggen zonder van de natuur en de Galisische empenada's te genieten.

IMG-20240510-WA0008de slaapzaal