24 en 25 april. Chaos en nieuwe zolen.

25 april 2025 - Saint-Jean-Pied-de-Port, Frankrijk

20250424_081343Ostabat.

Twee dagen in een. Het moet maar, het komt door de chaos in Saint Jean Pied de Port.
Gisteren was het vertrek dus uit Harambeltz. Omdat ik al op donderdag in SJPdP wilde zijn, had ik etappes wat langer gemaakt, vooral deze van Harambelz (26 KM steeds op en af) naar SJPDP. Stevig doorstappen dus. Maar het een leuke wandeling.

20250424_113944Een mooie groene heuvel.

Om half drie liepen Gilles en ik SJPdP binnen.

20250425_102819De pelgrimspoort bij SJPdP.

Ik had een afspraak om 16:00 uur met/bij de schoenlapper gemaakt. En we moesten bij het office van de pelgrims langs voor een QR code. Ik had geen reservering voor een slaapplaats, Gilles had de zijne in een ander dorp afgebeld om ook naar SJPdP te lopen.

20250424_115044Paardje

Maar...... er is een film gemaakt over het Camino naar Compostella. Nu komen er ineens honderden mensen, vooral Amerikanen maar ook uit andere landen, naar SJPdP voor het Caminolopen. SJPdP is te klein. De chaos is compleet. In Spanje heb je naast een pelgrimspas een QR code nodig om in een pelgrimsherberg te mogen slapen. Die QR code kun je halen bij: het pelgrimsbureau!

20250424_144300Rijen.

3 uur wachttijd bij het pelgrimsbureau. Zo'n QR code maken kost veel tijd. (De spaanse overheid wil heel veel weten) en elke Amerikaan wil natuurlijk een Jacobsschelp uitzoeken, dat kost ook veel tijd. Ze moeten ook een Pelgrimspas hebben. Daar hoort ook wel wat administatie bij.

20250425_113708In de kerk heb ik een uur naar orgelmuziek met trompetten geluisterd. Zie filmpje.

Dus drie uur wachten. Verder is het heen en weer rennen door de stad. Het pelgrimsbureau doet geen reserveringen meer, het toeristenbureau doet geen reserveringen. Iedereen moet het zelf maar regelen. Ik moest ook om 4 uur bij de schoenmaker zijn, maar die is donderdagmiddag gesloten. 🙃 En die schoenmaker reageerde ook niet op mijn SMSje.
Gilles vond al redelijk snel een hotel waar nog plaats was, bij mij duurde het wat langer.
GELUKKIG GELUKKIG kwam ik na paar uur een bekende tegen die me aan een vrije kamer hielp in een herberg. Een hele goedkope ook.
De schoenmaker reageert eindelijk ook op mijn telefoontje. Hij zou zometeen en speciaal voor mij naar zijn winkel komen. Geen tijd om me te douchen, rennen naar de schoenmaker voor nieuwe zolen. Als de schoenmaker maar tijd heeft!!!
Een dag kan ik wel wachten op mijn schoenen, dan kan ik zaterdag een korte etappe doen op mijn nieuwe zolen en zondag naar Roncevalles klimmen.

Vrijdag 25 april. De schoenmaker heeft de schoenen vandaag aan het eind van de morgen klaar. De lijm kan beter nog wat uitharden dus ik ga er zaterdag pas op lopen.
Ik heb ondertussen maar wat herbergen in Spanje gereserveerd, anders komt het niet goed.

1. Peroy Jean Michel:
    25 april 2025
    Hello Kees
    Fini la tranquillité
    Un peu plus de monde que sur la voie du Puy 🙃🤪🤩